“TMO ESKİ İŞLEVLİĞİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Saadet Partisi Korkuteli İlçe Başkan Yardımcısı ve Tanıtma Başkanı Sancak Serik, haftalık basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Serik, “Ne kadar kuraklık da olsa çiftçilerimizin sorunlarını kuraklığın arkasına saklamamak gerekir. Bugün birçok çiftçi vatandaşımız yüksek girdi faaliyetlerinden dolayı üretimden vazgeçmiş durumdadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.korkutelimanset.com

ÜLKEMİZ CİDDİ BADİRELERLE BOĞUŞMAKTA

Sancak Serik, ülke olarak zor zamanlardan geçtiğimizin altını çizerek; bir yandan Covid 19 salgın sürecinin getirdiği sıkıntılar devam ediyor diğer yanda ise orman yangınları, sel baskınları ve bunların ortaya çıkardığı vicdanları yaralayan acı tablonun olduğunu belirterek; “Görüntüler içimizi parçaladı. Öncelikle bu felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Akabinde ise bir uyarıda bulunmayı da vazife olarak görüyorum. Bakınız ülkemiz ciddi badirelerle boğuşmakta. Peki, bu badirelerin en büyük müsebbibi kim? Esas itibariyle bu içinde bulunduğumuz ve geçirdiğimiz badirelerin müsebbibi ihmalkarlık ve ihmalkar yöneticilerdir. Yangın söndürme, sel gibi felaketlere karşı önceden tedbir almayanlar. Tedbirsizce dere yataklarına şehirleşmenin yolunu açanlar. Allah muhafaza etsin.  Bizim yaşanan felaketlerden gördüğümüz şudur; Türkiye’nin büyük bir olası felakete ne yazık ki hazır olduğunu söylememiz mümkün değildir” dedi.

 

TMO, SON GÜNLERDE ART ARDA ARPA İTHAL EDİYOR

Ülkemizin en önemli sorunlarının başında tarımsal faaliyetler gelmektedir diyen SP’li tanıtma başkanı Sancak Serik, açıklamasında şu ifadelerini kullandı: “Geçen günlerde çiftçilerimize bu anlamda TMO tarafından ithal arpa getirilip satışa sunulmuştur. AK Parti İlçe Başkanı Kemal Sancaktar beye bu konuda ki gayretleri için de teşekkür ediyorum. Burada bir iki hususa değinmeden geçemeyeceğim. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), son günlerde art arda gerçekleştirdiği ihalelerle arpa ithal ediyor. Kuruluş üreticimize arpada ton başına 1.75 lira fiyat verirken, yurtdışından ise 2.4 liraya alıyor. 2002'de 36 milyon dönüm tarım alanında 8.3 milyon ton arpa üretimimiz varken, 19 yılda ekim alanları 5 milyon dekar azalarak üretimimiz yine 8.3 milyon ton oldu.

 

ÇİFTÇİMİZ ÜRETİMDEN VAZGEÇMİŞ DURUMDA

AK Parti iktidarı döneminde yurtdışından 1 milyar 150 milyon dolarlık arpa alınırken, ithalatın yapıldığı ülkeler de dikkat çekiyor. Savaştan yeni çıktığı halde Suriye, geçen yıl yapılan toplam 163.9 milyon dolarlık ithalatta 52.3 milyon dolarla ilk sırada gelirken, onu 49.9 milyon dolarla Rusya takip etmektedir. Ne kadar kuraklık da olsa çiftçilerimizin sorunlarını kuraklığın arkasına saklamamak gerekir. Bugün birçok çiftçi vatandaşımız yüksek girdi faaliyetlerinden dolayı üretimden vazgeçmiş durumdadır.

 

ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR Üreten çiftçilerimizde ürettiğinin karşılığını alamamaktadır. Bu bağlamda görev yapan TMO de Ak parti iktidarı dönemiyle birlikte eski etkinliğini kaybetmiş vatandaşlarının ürünlerini beklenildiği seviyede ve rakamda almamaktadır. Üstüne üstelik ki Kemal Sancaktar başkanında dediği gibi biz için içine girince ne olduğunu anladık diyor. Tarım bakanını arıyor, buradaki TMO atıl hale gelmiş Burdur dan yardımcı olmak istiyor. Simdi tüm bunlar burada ki TMO dan çözülmeli vatandaşlara her yörenin ürününe göre taban fiyatları belirlemeli ona göre alım yapmalı ve stoklamalıdır. Yani iktidar ilçe başkanımızın ekstradan gayretleri ile değil sistemsel olarak tüm il ve ilçelerde bu sisteme dönülmelidir. Maalesef biz yıllardır işin içindeyiz bunları hep söylüyoruz.

 

 Sonuç olarak;

1 - TMO eski işlevliğine dönüştürülmeli her bölgenin üretim kalemlerine göre fiyatlarını belirleyip alım yapmalıdır. Ve yine görevleri arasında bulunan pazarı da temin etmelidir. Piyasa da istikrarı sağlamalıdır.

 

2- Evet yerine göre bazı ürünlerde ithalat yapılabilir. Lakin biz tüm sorunlarımızı ithal ederek çözmeye kalkarsak bu sorunlarımızı anlık olarak giderir ama uzun vadede sorunlarımızın üstüne yeni bir sorun eklenir ki oda dış ticaret açığı oluşur. Bu açık da para birimimizin değer kaybına yol açar. Değer kaybeden para birimimiz yine üretime maliyet olarak dönecektir.

 

3- Yine Tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticilerimiz girdilerinden verginin alınmamasıdır. Biz Saadet Partisi iktidarımızda Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu beyinde dediği gibi akaryakıt,  gübre, ziraii ilaç ve elektrik gibi temel girdilerden vergiyi kaldıracağız. Sadece kayıt amaçlı belki düşük (%1) bir vergi ile maliyetlerin düşüreceğiz. Üretime katkıda bulanacağız.

 

4- Bölgesel olarak her ürünümüz için bir politikamız olmalı. Bugün en kolay ihraç edebileceğimiz üründür tarım ürünleri onun için özellikle ihracata yönelik pazarları arttırmamız gerekir. Böylelikle çiftçimiz üreticimiz refaha kavuşacaktır. Tüm çiftçilerimize özellikle Korkuteli de hasat zamanı geldiğimiz bugünlerde bereketli hasatlar diliyorum.” İfadelerini kullandı.