“2024 Tarım İçin Felaket Yılı Olarak Tarihe Geçmiştir"

Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı, ‘Toprağa sahip çık, çiftçiye destek ol’ temalı basın açıklamasını Korkuteli Şehitler Anıtı meydanında gerçekleştirdi. Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Mehmet Fatih Tekin konuşmasında, TBMM’de başlayan bütçe görüşmelerinde tarım sektörüne ayrılması planlanan desteklerin yetersizliğine vurgu yapmak, çiftçilerin son yıllarda yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Başkan Tekin, “2024, Türkiye tarımı için bir “felaket yılı” olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2024 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 19:12
https://www.korkutelimanset.com

TRAKTÖRLERİ HACZEDİLMİŞ ÇİFTÇİLERİ İZLİYORUZ BU MEMLEKETTE!

Saadet Partisinin Korkuteli Şehitler Anıtında gerçekleştirdiği basın açıklamasına Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Mehmet Fatih Tekin, Korkuteli İlçe Başkanı Yusuf Sarıcalar, il ve ilçe yönetimi, partililer ile vatandaşlar katıldı. ‘Toprağa sahip çık, çiftçiye destek ol’ temalı basın açıklamasında katılımcıları ve çiftçileri selamlayarak konuşmasına başlayan Saadet Partisi Antalya İl Başkanı Mehmet  Fatih Tekin, “Bugün çiftçimizin yanında olmak, çiftçiye yapılan zulmü kamuoyuyla paylaşmak üzere bir araya geldik. Öncelikle, buradan tüm çiftçilerimizi selamlıyor, davalarının davamız olduğunu beyan etmek istiyorum. 2024, Türkiye tarımı için bir “felaket yılı” olarak tarihe geçmiştir.  Yanlış tarım politikaları, yüksek maliyetler ve ürünlerin değersizleştirilmesi, ülke genelindeki çiftçileri krize sürüklemiştir. Üretici, yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları arasında sıkışmış, emeği hiçe sayılmıştır. Bu hükümet, tarım politikalarıyla yalnızca çiftçiyi değil, Türkiye'nin gıda güvenliğini de tehlikeye atmış ve tarımsal üretimi çöküşe sürüklemiştir. Bugün çiftçimizin bankalara ve kredi kuruluşlarına olan borcu 1 trilyon TL'ye ulaşmıştır! Biz, faiz batağına saplanmış ve traktörleri haczedilmiş çiftçileri izliyoruz bu memlekette! Mazot, gübre ve tarım ilaçlarındaki fahiş fiyat artışları üreticiyi boğmuş, girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçi toprağından vazgeçme noktasına gelmiştir “ dedi.

"ÇİFTÇİ DE TÜKETİCİ DE PERİŞAN"

Tekin, Türkiye’nin bereketli topraklarında alın teri döken çiftçi, göz göre göre iflasa sürüklenmiştir diyerek; “Gece gündüz çalışıp maliyetin altında ürün satan çiftçiler, bu hükümetin tarım politikalarının kurbanı olmuştur!.. Tarım Bakanlığı'nın bir sloganı var: "Sen üret, yeter!" Çiftçilerimiz de bu ülkenin bakanlığına güvenerek sabırla üretime devam ettiler. Fakat sonuç hüsran oldu! Ürettiler ama kendilerine bile yetmedi! Bugün tarladan bedavaya alınan bir ürün, işçilik, nakliye,  ve ambalaj gibi temel maliyetlerle hiç bir aracı olmadan iç piyasada daha soframıza gelmeden en az 10 TL'ye yükselmektedir.

SÜT VE ET ÜRETİMİNDE BÜYÜK BİR KRİZİN KAPISINI AÇMIŞTIR

Tarladan çıkan ürün, maliyetlerle birlikte uçuk rakamlara ulaşırken, halk mutfak masraflarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Bu millet ne yiyecek! Çocuğuna ne yedirecek! Hükümet bir yandan da, yüksek enflasyonla mücadele bahanesiyle, elini uzatabildiği sektörlere baskı yapıyor. “Süt” de bundan payını aldı. Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla çiğ süt tavsiye fiyatlarını dayatan hükümet, süt üreticisini ineklerini kestirip sektörden çıkmaya zorluyor. Bu sayede ilk aşamada kırmızı et arzını artırarak fiyatları frenlemiş, ancak uzun vadede süt ve et üretiminde büyük bir krizin kapısını açmıştır. Hayvan sayısındaki azalmanın doğal sonucu olan fiyat artışları, sektöre yeni üreticiler kazandırmak yerine hükümetin ithalat kozunu oynamasıyla sonuçlanmıştır. “Paramız var ki ithal ediyoruz” diyen hükümet, yerli üreticiye destek vermek yerine yabancı çiftçiye dolar aktarmayı tercih etmiş, yerli üreticiyi yok sayarak tarım ve hayvancılığa bir darbe daha vurmuştur” diye konuştu.

"DERHAL TARIM KANUNU'NU UYGULAYIN"

Tekin, Kimse kusura bakmasın! Biz bu Tarım Bakanlığını Fransa’dan yaptığı devasa ithalat ve aldığı şövalye madalyasından tanırız. Fransa’dan madalya değil, çiftçiden hayır duası almalıydınız.Ama çiftçiden sadece beddua aldınız! Diye altını çizerek; “Çok temel bir ilke vardır. Eğer sütü çözemezseniz, besilik materyali sorununu da çözemezsiniz. Damızlık ihtiyacını karşılayamaz, kırmızı et arzını sürdürülebilir kılamazsınız! Bu basit gerçeği anlamayanlar, kırsalı tamamen boşaltmış, yabancı hayvancının cebini de doldurmuştur.

EMEĞİ ZAYİ OLAN YİNE ÇİFTÇİ! İCRALIK OLAN YİNE ÇİFTÇİ!

Bizler, Tarım Bakanlığının salonlarında, süslü ve ışıklı programlarda açıklanan tüm destek paketlerinin birer şov olduğunun farkındayız. AK Parti, 2006 yılında kendi hazırladığı Tarım Kanununda tarımsal desteklerin Gayrisafi Milli Hasıla'nın %1’inden az olamayacağını açıkça yazdı. Bu maddeyi kendisi koydu. Fakat 22 yıldır hiçbir kanuna, kurala, nizama uymadıkları gibi bu kanuna da uymadılar! 2006’da tarıma ayrılan pay Gayrisafi Milli Hasıla’nın %0,60’ı iken, bu oran 2023'te %0,25'e, 2024 yılı için ise %0,22’ye kadar düşmüştür. 2025’te ise %0,20’lerin altına düşecek. Soruyoruz nerede bu %1? Nerede süslü destek vaatleri? Elbette yanan yine çiftçi! Emeği zayi olan yine çiftçi! İcralık olan yine çiftçi! Nerede 4 milyar TL Bu çiftçinin Bağkur prim parasıdır. Çiftçi faize esir edilmiştir. Tam bu saatlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Yani çiftçimize verecekleri desteği tartışıyorlar. Ama yıllardır olduğu gibi, yine sadece sözde kalan desteklerle, üreticinin alın teri gasp ediliyor! Ayrıca; Tarım arazilerimiz tel duvarlarla kaçak yapılaşma ile tarım arazilerinin miktarı düşmektedir. Buradan başta Milletvekillerimiz olmak üzere Tarım Bakanına ve vicdan sahibi tüm Bakanlık Bürokrasisine sesleniyoruz!

ÇARE BASİT! ÇÖZÜM VAR! SAADETİN SESİNE KULAK VERİN!

Öncelikle derhal Tarım Kanunu’nu uygulayın ve tarımsal desteği 135 milyar TL’den, 600 milyar TL’ye çıkartın. Göreceksiniz o zaman ne icralık çiftçi kalır, ne haczedilen traktör kalır! Her ürün için hasat öncesinde minimum fiyat garantisi verilsin. Çiftçi, ürününü zarar etmeden satabilsin. Çiftçilere faizsiz finansman sağlayın, mevcut borçları en az 2 yıl süreyle faizsiz olarak erteleyin. O zaman nasıl bolluk bereket olduğunu göreceksiniz. Et ve sütte dışa bağımlılığı bitirmek için önce zincirin en önemli halkası olan süt üreticisini koruyun. Küçük aile işletmelerine destek sağlayın, süt fiyatını 1 litre süte 1.5 kg süt yemi karşılığında sabitleyin. Simsarları koruyan değil, üreticiyi ve tüketiciyi koruyacak yeni bir hal yasası hayata geçirin. Topyekûn, yerli ve milli Tarım Reformu için harekete geçin. Sizin sisteminiz artık yürümüyor!” açıklamalarında bulundu.

SADECE ÇİFTÇİ DEĞİL, BİR MİLLETİ GIDA KRİZİNE SÜRÜKLEMİŞTİR!

Bu hikaye “Adaletin ve Kalkınmanın” değil “Açlığın ve Sefaletin”  hikayesi olduğunu dile getiren Tekin, açıklamasını şu ifadelerle noktaladı: “Bu iktidar, yaptığı tüm uygulamalarla; üreticiyi çiftçiyi yok saymış, onları kendi toprağında adeta köle yapmıştır.  Bu uygulamalar sadece çiftçi değil, bir milleti gıda krizine sürüklemiştir! Bu milletin çiftçisi, tarihin hiçbir döneminde bu kadar yalnız, bu kadar sahipsiz bırakılmamıştı. Bu hikaye “Adaletin ve Kalkınmanın” değil “Açlığın ve Sefaletin” hikayesidir. Bu ülkenin çiftçisi, toprağıyla yeniden barışacak, kendi ürettiğini kendi halkına sunacak. Milli Görüş'ün tek temsilcisi olan SAADET Partisi milletimizin alın terini çalanların ellerini yakasından bırakmayacaktır. Türkiye'nin bereketli toprakları rantçıların eline teslim edilmeyecek, üretim yeniden canlanacak! Bu zulüm sona erecek ve SAADET Partisi, bu hesabı mutlaka soracaktır! Son olarak, yukarıda saydığımız çözüm önerilerini eğer AK Parti yapmıyorsa, İnşallah Saadet iktidarında biz hepsini yapacak, çiftçimizle ele ele müreffeh bir geleceğe yürüyeceğiz.”