Bilgilendirme Yapıldı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı ilçemizde ilk defa gerçekleşti. İlk çalıştaya katılım oldukça yoğun oldu. İlçemizde yetişebilecek tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.korkutelimanset.com

GÜÇLÜ BİR DOSYA İLE BAŞVURUMUZU YAPACAĞIZ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Korkuteli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Faik Ardahan, “Korkuteli Meslek Yüksekokulumuzda 2017 yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programını kurduk ve bu yıl öğrenci alımı için güçlü bir dosya ile başvurumuzu yapacağız.

Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu ve Ziraat Fakültemize tahsis edilmiş 194 dönümlük araziyi 2020 yılı başında Tıbbi ve Aromatik bitkiler Yetiştiriciliği, Tür Geliştirme, Öğrencilere Uygulama Alanı Yaratmak için kiraya verdik. Sadece Korkuteli’nde 35 bin dönümlük potansiyel ekim alanının varlığını düşündüğümüzde Üniversitemiz bünyesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Uygulama Merkezi kuruluşu için çalışmalar 2020 yılında başlayacaktır.

 

2 BİN BİTKİ TÜRÜ BARINDIRMAKTADIR

Buna ilaveten; Korkuteli’nde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknokenti’nin kuruluşu için çalışmalar 2020 yılında başlayacaktır. Bu süreçte en önemli adım; Fito Terapi, Aroma Terapi, Destekleyici Tıp uygulamalarının öneminin arttığı ve Sosyal Güvenlik Ödeme Sistemine girdiği bu günlerde Göç Yolda Derlenir demeden geleceğin sorunlarını şimdiden çözmek için; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Meslek Yasasının çıkarılması. Hali Hazırda Aktarlık yapanların ve Eczacıların eğitilmesi ve sertifikalandırılması. İnternet üzerinden satış yapan firmaların denetlenmesi. Yeni açılacak aktarların mutlaka MYO mezunu olmasının sağlanması öncelikli olarak atılması gereken adımlardandır. Türkiye’de mevcut endemik bitki türlerinin büyük bir kısmı Batı Akdeniz Bölgesi’nde, özellikle Antalya’da bulunmaktadır. Antalya doğal florasında yaklaşık 2 bin bitki türü barındırmaktadır; bunların önemli bir kısmı tıbbi ve aromatik özelliktedir. Batı Akdeniz Bölgesi’nde bulunan 750 Endemik Bitki türünün 500 tanesi Antalya’da yayılış göstermektedir. Bu türlerden 200 tanesi de Antalya’ya özgü endemik tür olarak kayıtlara geçmiştir.  Antalya Türkiye’nin en çok endemik bitki türüne sahip ili olma özelliğini taşımaktadır.

 

KIRSAL KALKINMANIN ÖRNEK MODELİNİ YARATACAK

Antalya doğal florasında 4’ü endemik toplam 7 kekik, 5’i endemik toplam 17 adaçayı türü, 10’u endemik toplam 15 dağ çayı türü bulunmaktadır. Doğadan toplanan bu türlerden çay, baharat ve eterik yağ elde edilmektedir.  Tıbbi ve Aromatik Bitkiler  Neden Korkuteli için Önemli? Mantarı, Karyağdı Armudu, Korkuteli Yöresel Ürünleri (Şiş, Piyaz, Tarhana, Keçi peyniri vb) önceliğinde,  Arıcılık dahil olmak üzere hayvancılığı canlandıracak ve Korkuteli’ni bir Turizm Havzasına Dönüştürecek ve Kırsal Kalkınmanın örnek modelini yaratacaktır. Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu, Korkuteli Belediyesi, Korkuteli Kaymakamlığı, Korkuteli İlçe Tarım Müdürlüğünün İşbirliği ile düzenlediğimiz Korkuteli Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın yapılmasında, duyurulmasında emeklerini esirgemeyen Ak Parti İlçe Teşkilatına, MHP İlçe Teşkilatına, CHP İlçe Teşkilatına, İyi Parti İlçe Teşkilatına, Saadet Partisi İlçe Teşkilatına, Korkuteli Ziraat Odamıza, Korkuteli Esnaf Sanatkarlar Odasına ve 58 muhtarımıza teşekkür eder, Korkuteli’mize Hayırlı Uğurlu Olmasını dilerim” dedi.

 

ÜRETİM POTANSİYELİ YÜKSEK BİR İLÇE

Kaymakam Ömer Çimşit ise, “Bu gün yaptığımız çalıştay bizim için Korkuteli için son derece anlamlı. İlçemizde ilk defa yapılan bir çalıştay. Korkuteli olarak, Gerek Antalya’mızın gerekse ülkemizin üretim potansiyelimiz konusunda Korkuteli’nin yeri ayrı. Turizm ve tarım olarak Korkuteli’nin üretim potansiyeli yüksek bir ilçe” dedi.

 

 

ÜRETİCİLERİMİZ BU YILI ZARARLA KAPATTILAR

Cumhuriyet Halk partisi Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Ben tarıma 30 yılını vermiş bir kardeşinizim. TBMM'de çevre komisyonu üyesiyim aynı zamanda. Klasik tarımla artık bir yere varamayacağımız görmeye başlıyoruz. Orta doğudaki barışçıl olmayan politikalarımız yüzünden özellikle Irak ve Suudi Arabistan pazarını kaybettiğimizden bu yaz dönemini sıkıntılarla atlattık. Ve bu sıkıntıyı örtü altı dediğimiz tarım alanı yaşadı. Örtü altı tarımdaki tüm üreticilerimiz bu yılı zararla kapattılar. Geçtiğimiz yaz döneminde maalesef yeni pazarlar bulmadık. Son 14 yılda Türkiye nüfusu %26 büyümüş ve tarım alanları %13 küçülmüş.” Dedi.

 

ALTERNATİF TARIMA YÖNELMELİYİZ

Özer, “ Çifti Kayıt sistemine kayıtlı 500 bin çiftçimiz üretimi terk etmiş. Alternatif tarıma yönelmeliyiz. Tohumu dışarıdan almıyoruz, daha az ilaç ilaçla mücadele yapabileceğimiz, gübre kullanmayacağımız bir sistem içerisine gitmemiz için ve bu sulanamayan arazilerimizde bunları yetiştirmek ve genç nüfusu çekmek ve üretime yönlendirmek açısından bu çalıştayın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İyi işler yapıyoruz bundan sonra da artık klasik tarımın dışında başka tarım ürünlerini de düşünmek zorundayız. Bu duygu ve düşüncelerle gerçekten çalışkan hocamız Faik hocamıza çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

BU KONUYU BİZLER ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Çalıştayda Antalya Milletvekili TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ekonomik Boyutu ve Ulusal Politikalar Komisyon Başkanı İbrahim Aydın, “Korkuteli’nde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Özellikle Tıbbi ve Aromatik  Bitkiler Komisyonu başkanı olarak mecliste de bu konuyu bizler çok önemsiyoruz. Korkuteli yıllar önce ORKÖY kredisi ile başladığı mantar üreticiliğinde şuan Ülkemizin en büyük mantar üreticisi ilçemiz oldu.  Ülkemizde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler çeşitliliğinde 12 binin üzerinde bitki çeşitliliği var ve bunun 3600'ü endemik yani yalnızca Türkiye de yetişiyor.” Dedi.

 

EZBERE DEĞİL, ARAŞTIRILARAK BELİRLENMELİ

Aydın, “Bu sektör dünyada da hızla gelişiyor. Her ilimizin bir ürünü olması konusunda çalışmalar var. Havza bazında üretim yapmalıyız. Bir ürün belirleyip onu üretmek ve sanayisini geliştirmek gerekiyor. Biz önümüzdeki günlerde hazırlamış olduğumuz raporu genel kurula sunacağız. Hedefimiz 2023'de 5 milyar dolarlık bir pazar. Bu konu milli bir servettir. Örneğin lavanta bitkisi, üç yılda ürün veriyor ve bakımı kolay bir bitki ancak plansız bir tarım işlemi yapılmamalı. Ezbere değil, araştırılarak belirlenmeli. Ürünün kültürünü yapmalıyız. Bu duyu ve düşüncelerle hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

 

Panele Korkuteli Orman mühendisi Mesut Saraç, Korkuteli İlçe Tarım Müdür vekili Selda Sert, BATEM Müdürü doktor Abdullah Ünlü Antalya İl Tarım ve Orman Müdür vekili Gökhan Karaca konuşmacı olarak katıldı.

ÖRNEK BİR PROJE OLARAK SUNMAK İSTİYORUZ

- > Korkuteli Orman Müdürlüğü Orman Mühendisi Mesut Saraç:

Korkuteli ilçesinde çok sayıda Tıbbi ve Aromatik bitki bulunmakta Bunların başlıcaları; Adaçayı, Alıç Ardıç Böğürtlen Çalba, Çörek otu, Defne, Eğrelti Geven, Gül, Hayıt,sırgan otu, kapari,karaçalı,katır tırnağı, keçiboynuzu,kekik laden, lavanta,mantar türleri salep,sandal,sarı kantoron, sumak, sütleğen üvez, üzerlik, yabani nane, yaban mersini, zakkum gibi türlerdir. Rakımlara göre yoğunlukları değişmektedir. Bu türlerden orman işletme müdürlüğümüzce Kekik, Çalba Üzerlik ve Ardıç türleri için faydalanma türleri düzenlenmiştir.  Korkuteli ilçemiz bu yönde alan bakımından ortam klima ve iklim bakımından oldukça uygundur. Tıbbi ve Aromatik bitkiler konusunda ilçemizde büyük gelişmeler olacağına inanıyorum. İşletme müdürlüğümüz olarak güzle mahallesinde 2019 yılında10160 dekarlık bal ormanı projesi gerçekleştirilmiştir, bunun içerisinde de 70 dekarlık alana yaklaşık 9 bin adet lavanta fidanı dikilmiştir ve gelişimi gayet sağlıklıdır. Bu yıl eksikleri giderip tamamlamaları bitirdikten sonra örnek bir proje olarak sunmak istiyoruz.

 

TARIMA BAŞLAMADAN ÖNCE ÖZEL SEKTÖR İLE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI

- > Korkuteli Tarım İlçe Müdür Vekili Selda Sert

Öncelikle bu çalıştayın düzenlenmesin de çok büyük katkıları olan Prof.Dr.Faik Ardahan hocama çok teşekkür ediyorum. Tarım ilçe müdürlüğümüz olarak her zaman çiftçimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu bağlamda Aralık ayında halk eğitim merkezi ile ortaklaşa ilçemizde ilk kez Kırkpınar mahallemizde 50 kişilik kursiyerimize Tıbbi ve Aromatik bitkiler yetiştiriciliği kursu açtık ve 50 çiftçimiz bu konuda sertifika almaya hak kazanmıştır. Bunun dışında 16 mahallemizde toplamda 350 adet çiftçimize teknik anlamda bilgilendirme çalışması yaptık. Üreticilerimizin talep ve istekleri doğrultusunda halk eğitim ile ortaklaşa açmış olduğumuz kurslara devam edeceğiz. Çiftçilerden teknik anlamda hep yanlarında olduğumuzu söylememizin dışında bir husus çok önemli. Çiftçilerimiz bu tarıma başlamadan önce özel sektör ile işbirliği yapıp alım garantisi veren firmalar ile çalıştıktan sonra yada önce bize gelip arazinin durumu eğimi rüzgar yönü rakımı gibi konularda bilgi almaları ve daha sonra bu tarıma başlamalarını rica ediyorum.

 

İLİMİZ DE HANGİLERİNİ ÜRETMELİYİZ SORUSUNA CEVAP BULMALIYIZ

- > Antalya İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Gökhan Karaca

Tıbbi Aromatik bilgiler ile ilgili birçok farklı üniversiteden çalışmalar yapılıyor. Özel sektöründe kendi çalışmaları mevcut. Bakanlığımız ilimiz özelinde de 2017 yılında Akseki ilçesinde Cumhurbaşkanı baş danışmanı katılmış olduğu tıbbi aromatik bitkiler çalıştayı yapılmıştı. Bizler il müdürlüğü olarak ticaret borsamız ile işbirliği içerisinde bu alanda ilimizde neler yapılabilir diyerek bir çok çalışma yaptık. Bu süreçte bir çok ilçemizde Tıbbi Aromatik Bitkiler üretilmesi ile ilgili demonstrasyon çalışmaları kurduk. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile de birçok çalışmalarımız devam ediyor. İlimizde yaklaşık 10 bin ton kadar toplanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler var. Üretim kısmına baktığımızda bizler ilimiz de hangilerini üretmeliyiz sorusuna cevap bulmalıyız. İlimizde şuan da kekik biberiye ekinezya lavanta gibi bitkileri yetiştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl elmalıda 100 kadın çiftçimize lavanta yetiştiriciliği eğitimi verdik. Demonstrasyon çalışmalarımız ile Korkuteli de denediğimiz başka türlerde tıbbi ve aromatik bitkilerde var. Bunun için Sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve müdürlüğümüz ile birlikte kümelenerek bu çalışmaları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Elimizden gelen, Üniversitemizle birlikte ilçemize uygun olan bitkileri belirlemek ve bu yönde çiftçilerimize eğitimler vermektir. Ayrıca müdürlük olarak bu konuda destekte veriyoruz. İç ve dış pazara pazarlamak için çalışmalarımızın devam etmesi gerekiyor. Biz Kırsal Kalkınma Yatırımları destekleme programında Tıbbi ve Aromatik ürünleri de işleyip, paketlemeye yönelik bir tesis kurulursa buna %50 hibe veriyoruz. Antalyamızda üretim yapmak çok kolay ve bizim çiftçilerimiz bu konularda çok meraklı. Önemli olan seçilen ürünün pazarlamasının ve üretim koşularının doğru belirlenmesi.

 

BAKANLIK OLARAK DESTEK VERMEK İÇİN HAZIRIZ

 > BATEM Müdürü Abdullah Ünlü

BATEM Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü 1934 yılında Antalya'da kurulmuştur ve Tarım bakanlığına bağlı. Narenciye, Avakado ve son yıllarda tropik meyvelerin ülkemize gelmesinde önemli rol oynayan bir kuruluş. TAGEM'e bağlı 48 Enstitünün 15 tanesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda çalışıyor ve bu çok önemli bir değer. Korkutelili üreticilerimiz hangi bitki türünü ekmek isterlerse biz bakanlık ve enstitü olarak bu desteği vermek için hazırız. Antalya’mızda 2017 yılında Sayın Mehmet Mehdi Eker bakanımızın bakanlığında enstitümüzde Tıbbı ve Aromatik Bitkiler merkezi laboratuvarı adı altında çok üst düzen bir araştırma merkezi kurduk. Enstitülerimizde çalıştığımız projelerde bugüne kadar 55 tane bitkinin kültüre alınmasını sağladı araştırmacılarımız. Bakanlığımız da çok önemli araştırmalar yapıyor bu konuda. Korkuteli için 41 adet bitki familyasının olduğunu görüyoruz bu familyalara bağlı olarak da 150 bitki türü bulunmakta lavanta kekik ve adaçayı gibi bitkileri bunlara örnek gösterebiliriz. Korkuteli’mizin özelinde marka değeri oluşturabilecek bir ürün oluşturup bu marka altında üretim yapmalıyız. İnşallah bu çalıştayın Korkuteli’mize ve üreticilerimize hayırlar getirmesini diliyorum.