Bina Zemin İlişkisi İrdelenmeli

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Korkuteli Belediyesi tarafından gerçekleşen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Çeltik, "Kentin ve Korkuteli'nin geleceğine katkı sağlamak için bina zemin ilişkisini irdelenmesini ve zemin konusunun araştırılmasını istiyorum." dedi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.korkutelimanset.com

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, "Başkanım öncelikle teşekkür ederim, bizi buraya davet ettiğiniz için. Son yaşanan depremler ile alakalı, dünya yapboz gibi plakalar halinde yaklaşık 7-8 tane plaka var. Dünya hareket halinde ve ülkemize gelecek olursak Arabistan levhası da Türkiye'yi yaklaşık her yıl 2 – 2.5 santim batıya doğru itiyor. Eğer burada bir sıkışma meydana gelirse zaman içinde bir enerji birikiyor ve bu enerji yine zaman içerisinde ya plakayı ittiriyor ya da kırılıyor. Ve sonuçta deprem oluşuyor yani fay hatları meydana geliyor. Bu ağacın dalları gibi düşünebiliriz. Ağaç gövdesi ve dalları gibi bugün Kuzey Anadolu fayı da denir, dünyanın en büyük fay hatlarından birisi olan fayımız yaklaşık 1100 km uzunluğunda hemen yanımızda Burdur Fethiye fayı ise yaklaşık 300 km uzunluğunda. Dünyanın birçok yeri deprem tehlikesinde olduğu gibi ülkemizde deprem tehlikesi altında." dedi.

 

DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNA ÖLDÜRÜR

Çeltik, "Antalya’da deprem tehdidi altında ve dolayısıyla Korkuteli'de bunlardan bir tanesi. Bugün hemen yanımızda aksu fay hattı var, büyük fay hatlarından Fethiye Burdur fay hatları var. Biz ne kadar sağlam ve kaliteli binalar yaparsak yapalım eğer bina zemin ilişkisini iyi kurmazsak zeminlerimizi iyi tanımazsak uzun vadede canlarımız yanar. Deprem öldürmez bina öldürür. Birçok denetim eksikliği var, kazı kontrolü gibi. Kentin ve Korkuteli'nin geleceğine katkı sağlamak için bina zemin ilişkisini irdelenmesini ve zemin konusunun araştırılmasını istiyorum." dedi.

 

RADİKAL KARARLAR ALMAK LAZIM

Çeltik, "Korkuteli adına gerçekçi ve radikal kararlar almak lazım. Rakamlara ve TÜİK verilerine bakarak önümüzdeki geleceğin çok iyi olacağını söyleyebilirim. Konu dışında da olsa, ayrıca yer altı suyu ilçemizin çok ciddi bir konusu başkanım. Bunu da belki başka bir toplantıda dile getirip bizde katkılarımızı sunabiliriz. Biz Jeoloji Mühendisleri Antalya Şubesi olarak her zaman kurum ve belediyelerimizin ve bir Korkutelili olarak ta Korkutelili insanların yanındayız. " dedi.