BÜYÜKŞEHİR’DEN KORKUTELİ’NE RET

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı dün yapıldı. Başkan Vekili Deniz Filiz başkanlığında gerçekleşen toplantıda 123 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Bu ayki mecliste Korkuteli’nin geleceğini etkileyen belediye binası, hükümet konağı ve Pazar yeri ile ilgili önemli bir gündem maddesi de görüşüldü.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.korkutelimanset.com

KOMİSYON RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda gerçekleşen Şubat ayı olağan meclis toplantısına Başkan Vekili Deniz Filiz başkanlık etti. Önergeler ile birlikte 123 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda ilçemizin geleceğini etkileyen önemli bir gündem maddesi de yer aldı. Meclisin 58’inci gündem maddesinde, “Korkuteli Belediyesi sınırları içerisinde, Kargalık Mahallesi 425 Ada 1 parsel ve tescil harici alanın Depolama Alanı kullanımından Belediye Hizmet Alanı kullanımına dönüştürülmesine ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine askı süresi içerisinde yapılan itirazlar ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu.” görüşüldü.

 

İŞLEK YAŞANANLARI ANLATTI

İlgili maddenin oylanmasına geçilmeden önce Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek, söz alarak ilgili gündem maddesi hakkında yaşanan tüm gelişmeleri ayrıntıları ile birlikte anlattı. Siyasi bir karar alınmaması çağrısını yenileyerek, ilçenin geleceği için meclis üyelerine çağrıda bulunan İşlek; “ 16 Ekimde aynı komisyon doğru bir iş yapmıştır. Hukuka uygundur, yönetmeliğe uygundur, sıkıntısı yoktur diyerek. Aynı komisyon geldi sadece Saadet Partisinin çekimser oyuyla 16 Ekimde diğer tüm partiler Belediye Hizmet Alanı olmak için Korkuteli’ne o zaman hediye ettiniz. Bizde bir sevinçle ihalelerini ayarladık, her şeyi bekliyorken ne oldu işin içine siyaset girdi.” Dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN RET KARARI

Belediye Başkanı Ömer İşlek’in yaşanan süreci meclis üyelerine ayrıntılı bir şekilde anlatmasına rağmen Büyükşehir Meclisi ilgili maddeye ret kararı verdi. Oylama sonucunda ilgili madde CHP, İyi Parti, DSP ve Saadet Partisinin evet, Ak Parti’nin Çekimser, MHP’nin hayır demesiyle komisyondan geldiği şekliyle oy çokluğu ile kabul edildi.

 

TARİHE BİR NOT DÜŞÜLSÜN

 İlgili madde oylanmadan önce söz alan Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek; “Sayın Başkanım, değerli meclis. Yine tarihe bir not düşülsün. Beş, altı ay sonra konuşalım diye söz aldım. İnşallah elleriniz inşallah tahmin ettiğim gibi vicdanınızdadır. Şimdi bir,  bir buçuk dakika geçmişini özetlemem lazım ki kullanacağımız oyların 19 ilçeden bir ilçenin kaderine nasıl terk edileceğini veya hep beraber öncelikle Korkuteli’nde yaşayan 60 bin kişiye daha sonra Kepez’de, Muratpaşa’da, Konyaaltı’nda ve Döşemealtı’nda yaşayan ve 6 ay boyunca da Korkuteli’nde yaşayan 163 bin Korkutelilinin ne kazanıp, ne kaybetmeyeceğini oylayalım hep beraber.

 

PAZAR YERİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ

Malumunuz 16 Ekim’de aynı yerle ilgili %100’ü Belediyemize ait 10 buçuk dönüm arazide çok eskiden Soğuk Hava Deposu olarak bir planlama yapılmış. Ve şu anda Korkuteli Belediyesinin şantiyesi üstünde. Fen İşlerimiz, Park Bahçelerimiz şu anda oradan hizmet veriyor. Merkezde de başka %100 kamulaşma ihtiyacı olmayan belediyemize ait hiçbir yer yok. Ne yapmaya çalışıyoruz buraya; Korkuteli Belediye Hizmet Binası yapmaya çalışıyoruz. Ne yapmaya çalışıyoruz buraya; İç İşleri Bakanlığının hükümetin çıkarmış olduğu ödenekle ilçe merkezindeki bütün ilçe müdürlüklerinin de içinde toplanacağı bir Hükümet Kaymakamlık Binası yapmaya çalışıyoruz. Ne yapmaya çalışıyoruz bu 10 buçuk dönümde; Yine iddialı bir şekilde Türkiye’de olmayan tam kapalı, ısıtmalı soğutmalı bir Pazar yeri yapmaya çalışıyoruz.

 

HUKUKA UYGUNDUR, YÖNETMELİĞE UYGUNDUR

16 Ekimde de aynı komisyon doğru bir iş yapmıştır. Hukuka uygundur, yönetmeliğe uygundur, sıkıntısı yoktur diyerek. Aynı komisyon geldi sadece Saadet Partisinin çekimser oyuyla 16 Ekimde diğer tüm partiler Belediye Hizmet Alanı olmak için  Korkuteli’ne o zaman hediye ettiniz. Bizde bir sevinçle ihalelerini ayarladık, her şeyi bekliyorken ne oldu işin içine siyaset girdi. Neyin siyasetine girdi 264 tane saf pazarcının duyguları ile oynayan beş altı kişilik grup onları toplayarak, bugün buraya yine getirdiler.

 

BİR İLÇENİN KADERİ İLE NİYE OYNUYORUZ

Askı sürecine itiraz ettiler. Ne yaptı aynı komisyon 16 Ekim’de hukukidir diyen komisyon tuttu kabul etti. Daha sonra ne yaptı. Ben bunu duyar duymaz İmar Daire Başkanımı aradım. Bu söylediklerimde şahitlidir. Dedim ki, sayın başkan hangi kanuna hangi yönetmeliğe neye göre bunu kabul ettiniz askı sürecinde bu saçma itirazları neye göre kabul ettik bunu. Bir ilçenin kaderi ile niye oynuyoruz. İmar Daire Başkanı dedi ki, Başkanım bana bir şey söyleme. İmar Komisyon Başkanımız ile görüş. Peki, anladım ben. Aradım İmar Komisyon Başkanımızı abi durum nedir böyle, kanuni bir hatamı var bunda. Başkanım bana bir şey söyleme Muhittin Başkanla görüş. Muhittin Başkanımızı arıyorum, abi durum böyle,  ne yapacağız. Biliyorsun rahatsızım ben girmiyorum sen CHP Grup Sözcüsü Nusret beyle görüş.

 

3 TANE FİRMA CAN VE MAL GÜVENLİĞİ RİSKİ VARDIR DEDİ

Resmen 60 bin kişi, 250 bin Korkutelili, resmi hukuki hakkı olan %100’ü belediyemize ait 10 buçuk dönüm araziye 16 Ekimde evet dediğimiz hukuki bir talebimize şu anda askıyı kabul ettik diye buraya getiriyoruz. Bu geçmiş Şimdi gelelim ikinci bir konuya niye pazarcılarımız itiraz etti. Çünkü Arasta Bölgesi tam ilçenin merkezindeki Arasta Bölgesindeydi eski Pazar yeri. Burada kentsel dönüşüm başlıyor şu anda Arasta Bölgesinde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm başlıyor şuanda sözleşme aşamasına kadar geldik. Oradaki Pazar yerini aynı zamanda Akdeniz Üniversitesinin can ve mal güvenliği raporundan dolayı. Yetinmedik başka bir mahkemenin bilirkişisinden yine yetinmedik Çevre ve Şehircilik Bakanlığım lisanslı bir firma yani 3 tane firma can ve mal güvenliği riski vardır dediği için bir an önce oradan boşaltmak durumunda kaldık.

 

MAHKEME BELEDİYENİN YAPTIĞI YIKIM DOĞRU DEDİ

Hukuken pazarcılık yönetmeliklerinin tamamına uyarak, pazarımızı yıktık. Pazarımızı geçici olarak Uzunolukta İmar planında park olan yere açık havaya aldık. Biliyorsunuz kapalı yapamayız ama Pazar yönetmeliğine uygun bir şekilde açık alana da alabilir, sokağa caddeye de alabilir herhangi bir yere alabilir. Bizde geçici olarak aldık. Tabi yine aynı güruh aynı kişiler mahkemeye gitti. Ve bu meclise gelmeden önce 4’üncü İdare Mahkemesi bir karar verdi, Pazarcıların bu reddine. Yani eski Pazar yeri yıkılamaz, bizi sokağa attı diyen kişiler İdare Mahkemesi dedi ki; Belediyenin yaptığı yıkım Kapalı Pazar Yerini yıkması doğrudur. Yürütmenin durdurulmasının reddine dedi.

BUNU KONYA İDARE MAHKEMESİNE GÖTÜRECEĞİZ

Fakat bir karar daha verdi. Dedi ki; Uzunoluk Mahallesinde açığa taşıdığımızı yer İmar planında park olduğu için bununda kabulüne dedi. Yani yürütmesinin durdurulmasına dedi. Şimdi İdare Mahkemeleri hukuki karar vermeleri gerekirken kararda yerindelik denetimi yaptığı için bunu Konya İdare Mahkemesine götüreceğiz bugün itibariyle. Buradan da çok yüksek oranda dönecek. Yani bizim Uzunoluk’a taşımamız aslında bizim kanuni. Fakat biz burada muhtemelen ilk defa Antalya Büyükşehir Belediyesinde bir ilçenin belediye hizmet binası yapmasına kendi yerine, Hükümet Binası ve Kapalı Pazar yeri yapmasına red verecek bir meclis, çok büyük bir ihtimalle.

YAZIK GÜNAH DEĞİL Mİ?

Peki ne olacak o kandırılan saf pazarcımız İdare Mahkemesinin Kararından dolayı 30 gün içerisinde ben Uzunoluk’u da kapatmak zorundayım. Ne olacak biliyor musunuz? Bu kararla tuvaleti olmayan, mescidi olmayan  şu anda geçici yerdeki imkanlar bile olmayan 2 Martta Korkuteli Meclisinde meclis üyelerine diyeceğim ki hangi sokağa hangi caddeye alalım bu insanları. Yazık günah değil mi. Onları birde sokaklara caddelere alacağız.

 

ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

Ne zamana kadar ben buradan kalkıp gideceğim hukuki hakkımı Çevre ve şehircilik Bakanlığına gideceğim. Beş altı ay orda planlama yaptırmaya çalışacağım. Geleceğim, ihaleye çıkacağım tekrar tam bir sene. Sadece şunu söylüyorum; Bu komisyonda bu hukuksuz askıdaki itirazları kabul eden komisyona elinizi vicdanınıza koyun. Deyin ki şu maddeye göre, mekânsal planlama yönetmeliğine göre sen kendi arazine Hükümet Binası da yapamazsın Belediye Hizmet Binası da yapamazsın Pazar yeri de yapamazsın deyin. Ben sayın başkanım oylamayı takip edeceğim ve oylamadan sonra oylamanın sonucuna göre uygun görürseniz bir konuşma yapmak istiyorum.” Diye konuştu.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Başkan İşlek’ten sonra söz alan Saadet Partisi Meclis Üyesi Mehmet Manavoğlu, Çok kısa bir sürede üç kez bu gündem maddesinin meclise geldiğini ifade ederek, “ Sayın Başkanım ben ilçemize yapılacak hizmetlere karşı değilim. Bütün hayırlı hizmetlerde de Korkuteli Meclisinde evet demişizdir.“ diyerek kendi çizdirdiği proje hakkında bilgi verdi. Ardından oylamaya geçildi.  Oylama sonucunda ilgili madde CHP, İyi Parti, DSP ve Saadet Partisinin evet, Ak Parti’nin Çekimser, MHP’nin hayır demesiyle komisyondan geldiği şekliyle oy çokluğu ile kabul edildi.

 

HAKKIM OLAN BİR ŞEYİ SOSYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRSİNLER

Oylama sonucunda yeniden söz alan Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek; “Teknik anlamda hiçbir sıkıntısı olmayan şeye bundan sonra ben 18 ayda Korkuteli’nde halka verdiğim kitapçık dağıttığım projelerin tamamını bitirdim. Benim 3 yıl iki ay boşluğum var. Kafayı taktığım zamanda 25 yıllık bir stratejik olarak çok güzelde takarım. O zaman bundan sonra İmar komisyonuna gelen teknik anlamda bir sıkıntısı olmayan ve benim artık siyaseten gördüğüm ne kadar varsa takip edeceğim 100, 150 tane de asker bulacağım kendime askıda itiraz ettireceğim. Aynı komisyon teknik anlamda kanunen hakkım olan bir şeyi sosyolojik olarak değerlendirsinler. Sosyolojik ekonomik değerlendirmede vatandaş itiraz etti diye 80, 100 kişi iptal etsinler.

 

PAZARCILARI SOKAĞA VE CADDEYE ATTINIZ

Şimdi göreceğiz bundan sonraki İmar Komisyonlarında çıkan olayları ve ben bunları her gün cebimden gerekirse para harcayarak tüm 19 ilçeye teker teker götüreceğim.  Alınan bu karardan dolayı Korkuteli Halkı olarak hepinize çok teşekkür diyorum. Bu kararda kayıtlara geçsin. 60 bin Korkutelilinin 163 bin Korkutelilinin Antalya’da yaşayan ve bütün çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğini 1 yıl ertelediniz. Pazarcıları 30 gün sonra mecburen sokağa ve caddeye attınız. Bir yıl boyunca belediye hizmet binası ve hükümet binası ve kapalı pazaryeri yapılamamanın oylamasını yaptınız hepinize çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.