“ Çiftçinin borcu 80 kat arttı”

Saadet Partisi İlçe Başkanı Ziya Çimen partisinin haftalık toplantısında çiftçilerin durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.korkutelimanset.com

Çimen, “Değerli dava kardeşlerim malumunuz olduğu üzere geçen 14 Mayıs’ta  Dünya Çiftçiler Günü idi. Her yanlışında olduğu gibi hükümetin çiftçiler ile ilgili yanlışlarını da seslendireceğiz. Çiftçilerimizin ağırlaşan sorunlarını, ihtiyaç ve beklentilerini ifade etmek bizim görevimiz. Türkiye esasta bir tarım ülkesidir. Fakat tarım sektörünün potansiyel gücü bir türlü arzulanan seviyelere gelmemiş, bir türlü istenilen düzeye tutunamamıştır. Bunun gerisinde birçok neden ve faktörün olduğu aklı başında herkesin malumudur. Biliyoruz ki, çiftçilerimiz nice külfete, nice zorluğa katlanmaktır. AKP hükümeti 15 yıldır Türk çiftçisine yüz çevirmiştir. Darlık ve kıtlık tüm çiftçilerimizi vurmuştur. Girdi fiyatlarındaki fahiş zam ve vergiler çiftçilerimizi mağdur etmiştir. KDV ve ÖTV nedeniyle dünyanın en pahalı mazotunu kullanmak çiftçilerimiz için eziyete dönmüştür. AKP iktidarları döneminde mazottaki fiyat artışı yüzde 500’ü bulmuştur.” Diye konuştu.

“AKP iktidarları döneminde mazottaki fiyat artışı yüzde 500’ü bulmuştur”

Çimen, “ Gübre ateş pahası, elektrik bedelleri, tohum ve ilaç faturaları dayanılmaz noktadadır. Çiftçilerimiz sürekli kan kaybetmektedir. Köylerimize hüzün çökmüştür. Tarlasına bir yanda ümit eken, diğer yanda çile kaldıran çiftçilerimizin feryat ve şikayetleri hiç duyulmamaktadır. Şu üzücü tabloya bakınız ki, çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na ve diğer bankalara  birikmiş borçları 82 milyar lirayı bulmuş, hatta geçmiştir. Son 15 yılda çiftçi borçları yaklaşık 80 kat artırmıştır. Özel bankaların üretici kredisi altında verdiği borçlar ocak söndürmekte, çiftçilerimize kâbus yaşatmaktadır. Neticede tarlalar haraç mezat elden çıkmaktadır. Çiftçilerimiz ödeyemedikleri borçlarından dolayı haciz ve hapis kıskacındadır. Hakikaten de çiftçilerimiz A’dan Z’ye borç içinde, baştan ayağa mağduriyetle boğuşmaktadır. 77 milyonu doyuranlar açlıkla mücadele etmekte, yoklukla, yoksullukla cebelleşmektedir.” İfadelerini kullandı.

 Çimen, “ Bu adaletsizliği çiftçilerimize reva görenler, bu zulmü çiftçilerimize layık bulanlar elbette hesap vereceklerdir. Ürünler para etmezken, girdi maliyetlerinin otomatiğe bağlanması tarımla uğraşan kardeşlerimizi resmen perişan etmektedir. Gübre ve mazota verilen destekler yetersiz olduğu kadar geç ödenmektedir. Çiftçi kayıt sistemindeki aksaklık ve plansızlıklar küçük çiftçilerimizi sıkıntıya düşürmektedir. Bize göre çiftçisi mutlu olmayan bir milletin huzur bulması imkânsızdır. Altını çizerek ifade etmek isterim ki, çiftçilerimiz helal kazancının peşindedir. Bu kardeşlerimizin traktörleri ipotekli olsa da yürekleri vatan aşkıyla doludur. Pullukları paslansa da, gönülleri ışıl ışıl parlamaktadır. Bizler Saadet partisi olarak, Onların tercümanı olmaya, sorunlarına çözüm bulmaya ısrarla, iştahla ve hevesle devam edeceğiz." Dedi.