Faiz düştü, konut hızlandı

Kamu bankalarının konut kredisini 0.99’a çekmesi, ev sahibi olmak isteyenleri harekete geçirdi. İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Şevket Büyükemir; “ Konut satın almak için en uygun zaman dilimindeyiz. Yaşanan ekonomik krizden dolayı ertelenen konut talebi, konut kredilerinin 0,99 seviyesine inmesi ile çifte fırsata dönüşmüş durumdadır.” dedi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.korkutelimanset.com

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından kamu bankaları faiz indirimine giderek konut kredisi faizini 0.99’a çekti. Korkuteli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Şevket Büyükemir; “ Konut almak için en uygun zaman dilimindeyiz. Birincisi,  konut fiyatlarının en düşük seyrettiği dönemdeyiz. İkincisi,  konut kredilerinin 0,99 a inmesidir. Bu fırsatların ikisi her zaman aynı anda gelmez. Konut ihtiyacı olan vatandaşlarımız elini çabuk tutarak, konut fiyatları yükselmeden konutlarını almalarını tavsiye ediyorum.” dedi.

Büyükemir; “Örneğin 100 bin TL x 120 ay vade için                                                                                                   indirimden önce;  % 1.50 oran ile  aylık  1,802  TL  ödeme, toplamda 216 bin                                                                                                                                                                     indirimden sonra; % 0.99 oran ile  aylık  1,428  TL  ödeme, toplamda  171 bin TL  geri ödemesi olacaktır. Dolayısıyla 45 bin TL vatandaşın cebinde kalacaktır. Bu oranlar 2. el konutlar içinde aynen geçerlidir. Son yıllarda yüksek seyreden konut kredi faizleri, vatandaşın alım gücünü kırmış,  konut sektörü, satışlarda yaşanan gerilemeyle birlikte sıkıntılı sürece girmişti.  Yaşanan ekonomik krizden dolayı konut fiyatları maliyetine hatta maliyetinin altında satılmaktaydı. Nihayet iş dünyası tarafından ümitle beklenen indirim geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faizleri 4.25 baz puan indirmesinin ardından kamu bankaları Ziraat bank, Halk bank ve Vakıf bank 500 bin TL ye kadar ve 180 aya kadar vadeli konut kredilerini 0.99 a indirmiştir.”  diye konuştu.

“ Fırsat bu fırsat”

Büyükemir; Bu indirim konuta olan talebi arttıracak,  emlak sektörünü hareketlendirecektir. Özel bankaların da bu harekete katılmasıyla birlikte,  konut sektörü en kazançlı yatırım araçları haline gelecektir. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörü, direk olarak yaklaşık 200,  dolaylı olarak 400 iş kolunu harekete geçiren, binlerce istihdam sağlayan ve ülkenin büyüme oranlarını doğrudan etkileyen konut sektörü de, yeniden katma değer üretmeye başlayacak ve ülkemiz genelinde hem kendi sektörünü hem de diğer sektörleri tekrar beklenen canlılığa kavuşturacaktır. Amerika merkez bankası FED, yıl sonuna kadar yapacağı iki toplantıda büyük ihtimalle faizlerde indirim kararı alması bekleniyor.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirimine devam etme sinyalleri verdi ve bir yandan da döviz rezervlerini arttırıyor. Dolayısıyla faizler düşme trendine girdi.  Döviz de de ibre aşağı yönlü devam ediyor. Artık günümüzde dövizin yatırım aracı olma ihtimali azalırken, önümüzdeki dönemlerde yatırımın parlayan yıldızı emlak sektörü olacaktır.” dedi