Süt fiyatı sabit yem fiyatı serbest olmasın

Ulusal Süt Konseyi, soğutulmuş çiğ süt referans fiyatını 15 Kasım 2019’dan geçerli olmak üzere litre başına 2 lira 30 kuruş olarak belirledi. Zam her geçen gün girdi maliyetleri yükselen üreticiyi memnun etmedi. Korkuteli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fahrettin Kır, “Süt fiyatı sabit, yem fiyatı serbest olmasın.” dedi

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.korkutelimanset.com

Ulusal Süt Konseyi (USK) 15 Kasım 2019 - 31 Aralık 2020 dönemi için çiğ sütün referans litre fiyatını 2 lira 3 kuruş olarak açıkladı. Bu rakam daha önce 2 TL olarak belirlenmişti. Üreticinin sattığı soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 2 TL'den 2.3 TL’ye çıktı.

 

Üreticiyi bu fiyatlar tatmin etmiyor

2018 yılında 1.70 olan soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı Mayıs 2019'da 2 TL'ye çıkarılmıştı. Korkuteli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fahrettin Kır zam ile ilgili açıklama yaptı. Kır, “ Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ sütün fiyatı 2,3 lira olarak açıklandı. Bu fiyat 2020 Aralık ayına kadar geçerli olacak. Girdi maliyetleri her geçen gün artan üreticiyi bu fiyatlar tatmin etmiyor. Süt fiyatı sabit kalırken, üreticinin maliyetleri; yem, mazot, elektrik fiyatları sabit kalmıyor.” dedi.

 

Bu zamlar üreticinin işine yaramıyor

Kır, “Özellikle yem fiyatları, doğal olarak bu zamlar üreticinin işine yaramıyor. Çiğ süt referans fiyatı 2020 Aralık ayına kadar sabit olacak. Ancak bu dönemde yem başta olmak üzere girdi fiyatlarındaki artış serbest olacak. Çiftçi girdi fiyatlarındaki artışı fiyata yansıtamayacak. Et ve Süt Kurumu’nun yayınladığı verilere göre son 1 yılda süt yem paritesi ideal paritenin hep altında kaldı. İdeal parite, 1 litre süt ile 1 kilo 300 gram yem alınması olarak kabul ediliyor. Şu anda 1 litre süt ile ancak 1 kilo 120 gram yem alınabiliyor.” dedi.

 

Zam neden 45 gün sonra uygulanıyor?

 Kır, “Önümüzdeki günlerde teşvik primlerinin de düşürülmesi söz konusu olacak. O zaman ne yapacak bu üretici, bu zam neye ve kime yarayacak. Ayrıca, elektriğe, sigaraya, mazota, yeme yapılan zamlar hemen ertesi gün uygulanırken, süte yapılan zam neden 45 gün sonra uygulanıyor. Birilerinin beklentisi mi var. Birilerinin cebi mi dolacak?” dedi.

 

Samimi ve kalıcı çözümler bekliyoruz

Kır, “ Şimdi zam yapıldı ama buradaki sıkıntı da şu; bu zam süte yapılan net zam değil. Sütün yağ oranına göre yapıldı. Sütteki yağ oranı 3,6 oranında olmak zorunda. Küçük üreticinin bu yağ oranını tutturması çok zor. Bu da zammın samimi olmadığını gösteriyor. Biz bakanlığımızdan daha samimi ve daha kalıcı çözümler bekliyoruz. Çiftçinin, üreticinin girdi maliyetleri de en azından yem fiyatları da sabit kalsın.” diye konuştu.