İlçe Sağlık Müdürü yaptığı açıklamada; 112 Acil Sağlık yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, 7/24 kesintisiz hizmet veren, hayati öneme sahip büyük bir sistemdir. Gereksiz çağrılar nedeniyle gerçek acil çağrılara, acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalındığını ifade etti. Kampanyanın diğer uygulamaları konusunda da bilgiler veren Dirican, okullarda öğrencilere 'Minik 112' kapsamında bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi.
HANGİ HALLERDE 112 ARANMALI
112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede hastaya ulaşmak ve hastayı en yakın tedavi merkezine ulaştırmanın temel hedef olduğunu öğrencilere anlattıklarını belirten Dirican, ambulans ekibinde doktor, paramedik, acil tıp teknisyeni ve sürücünün görev yaptığı bilgisini de verdiklerini ifade etti.
GEREKSİZ ARANMASI DURUMUNDA CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR
Dr. Dirican, 112 Acil Çağrı Hattı'nın ise hangi hallerde aranması gerektiği konusunda ise: "Göğüs ağrısı, nefes alma güçlüğü, bilinç kaybı, ciddi kan kaybı, ciddi yanıklar, zehirlenme, nefes borusu tıkanıklığı, nöbet geçirme, suda boğulma, yaralanmalı trafik kazası, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanması, koma ve benzeri durumlarda aranmalı. 112 ücretsiz hizmet veriyor ancak gereksiz aranması durumda cezai işlem yapılır.
AMBULANSA YOL VERİLMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
" İlçe Sağlık Müdürü, öğrencilere yönelik çalışmalarda 112'yi aradıklarında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda da bilgi verdiklerini söyledi, öğrencilere 112 Çağrı Merkezi ile konuşurken, bulundukları yerin açık adresini, hastanın yaşını, cinsiyetini ve daha önceki hastalıklarını, hastanın ne şikayeti olduğunu mutlaka belirtmeleri gerektiğini de anlattıklarını kaydetti. Uzm. Dr. Oya Dirican açıklamasında, trafikte diğer araçlar tarafından ambulansa yol verilmesinin büyük önem taşıdığına işaret etti.
TRAFİKTE AMBULANS SİREN SESİ DUYUNCA;
*SAKİN OLUN.
*HANGİ YÖNDEN GELDİĞİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIN.
*YAVAŞLAYIN, ANİ FREN YAPMAYIN.
*MÜMKÜNSE ARACINIZI YOLUN KENARINA ÇEKİN.
*KAVŞAKTA İSENİZ YOLA ÇIKMADAN AMBULANSIN GEÇMESİNİ BEKLEYİN.
*YOL AÇMAK İÇİN ŞERİT DEĞİŞTİRECEKSENİZ MUTLAKA KURALLARA UYUN. SİNYAL KULLANIN.
*AMBULANS GÜVENLE GEÇTİKTEN SONRA YOLUNUZA KURALLARA UYARAK DEVAM EDİN.
*AMBULANSIN PEŞİNDEN SÜRAT YAPMAYIN VE UYGUN FREN MESAFESİ BIRAKIN.