Soğuk havalarda meydana gelebilecek orta kulak iltihapları ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Aziz Doğru, ani bastıran soğukların her zaman sıkıntılı olduğunu söyledi. Ani soğukların yanında yağmurun yağmamasının da hasta olunmasında başka bir faktör olduğunu kaydeden Doğru, “Son günlere kadar kışa girilemiyordu, havalar çok sıcak gidiyordu. Fakat bir anda ısı çok düştü ve yağış olmadı. Bu gibi durumlarda başta orta kulak enfeksiyonları, nezle ve gripler olmak üzere hemen yüksek bir artış gösterir. Bunun nedeni 2 şekilde açıklanabilir. Birincisi bizim koruma önlemlerini alma fırsatımız olmaz. Çünkü ısı aniden düşer ve o sırada ya kıyafetimiz uygun olmaz yada evimizin ısını uygun olmaz. İkincisi ise aniden düşen bu ısı ile birlikte vücudun bağışıklık sistemi de belli bir ölçüde güçsüz kalır. Vücudun bağışıklık sistemi güçsüz kaldığı için çok hızlı bir şekilde bu ortamda çoğalan virüsler olmak üzere ve bunlar uzarsa da bakteriler enfeksiyonlara neden olur” diye konuştu.
“HER TÜRLÜ ENFEKSİYONDA YANLIŞ ANTİBİYOTİK KULLANIYORUZ”
Bugünlerde meydana gelen hastalıkların virüsten kaynaklandığını vurgulayan Uzm. Dr. Aziz Doğru, “Bu ani ısı değişikliklerinde aslında öncelikle virüsler dediğimiz tedavisi antibiyotik olmayan, çünkü biz yanlışlıkla her türlü enfeksiyonda yanlış antibiyotik kullanıyoruz. Yanlış antibiyotik verdiğimiz içinde sonraki mikroplar direnç kazanıyorlar. Daha sonra gerçekten antibiyotiğe ihtiyacımız olduğunda ise antibiyotikler etkili olmuyor. Ani soğuklarda virüsler aşırı derecede hızlı bir şekilde çoğalıyorlar ve bizi hasta ediyorlar. Şu anda Mersin'de orta kulak iltihaplarında bir artış oldu. Hava kirliliği de belli saatlerde oluyor. Hava kirliliği de solunum yollarımızın solunum mekanizmalarını bozan en önemli konulardan biri. Bu defa nezle, grip, aşağı doğru inerse de bronşit ve astım hastalıkları da görülebilir. Bu dönem çok dikkatli olunması gerekiyor. Orta kulak iltihapları soğukta olur mu olur, özellikle rüzgara maruz kalmakla birlikte olur ve görülür” şeklinde konuştu.
“SOĞUK HAVA YÜZ FELCİ GEÇİRTEBİLİR”
Özellikle sabah saatlerinde evden çıkıldığında keskin soğuk havanın ön tarafa alınmaması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Aziz Doğru, “Mutlaka atkı, bere ve kulakları koruyucu kulaklık şeklinde bir şey koymamız gerekiyor. Özellikle motosiklet, bisiklet ve benzeri gibi ulaşımını açık havada sağlayanların mutlaka kulaklarını ve yüzünü korumaları gerekiyor. Çünkü onlar için ayrı bir risk var. Soğuk hava yüz felci geçirtebilir. Özellikle rüzgarla birlikte soğuk geldiğinde yüz felçlerinin en büyük sebeplerinden biridir. Özellikle bu tip araç kullananlarda hem iltihap riski var hem de yüz felci riski var. Bu konularda koruma önlemini mutlaka almalıyız. Kulakta şiddetli ağrı olduğunda doktor gözetiminde ilaç kullanılmasını öneriyoruz. Eğer virüslere bağlıysa hemen antibiyotik önermiyoruz. Basit ağrı kesiciler veya üst solunum yollarında kullanılan destek tedavileriyle geçmese özellikle ilk 48 saatte artan bir şekilde bu şikayetler artarsa o zaman antibiyotiklere yöneliyor. O yüzden bir doktor kontrolü gerekiyor" ifadelerini kullandı.