12 AY’DAN FAZLA BORÇ
BULUNMASI GEREKİYOR
30.04.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin bağ kur prim borcu olanların, bu borçlarını 31.07.2015 tarihine kadar ödememeleri ya da taksit-yapılandırma yapmamaları halinde sigortalılıkları 30 Nisan itibariyle durduruluyor. Bu işlem için herhangi bir işlem yapmaya gerek kalmadan Sosyal Güvenlik Kurumu, Temmuz/2015 sonu itibariyle sigortalılık süresini ve borcu donduruyor.
ESNAF YA DA TARIM BAĞ-KUR
U AYRIMI YOK
Esnaf ve Sanatkârlar ile Tarım ve Çiftçi Bağ kurlular arasında sigortalılık sürelerinin durdurulmasında herhangi bir fark yok.
TEMMUZ SONUNA KADAR
BEKLEMEYEBİLİRSİNİZ.
Dileyen sigortalıların 31.07.2015 tarihinde SGK’nın bu işlemi kendiliğinden yapmasını beklemeden dilekçe ile müracaat ederek sigortalılık süresini ve borcunu dondurmaları da mümkün.
YAPILANDIRMA YAPANLAR
DİKKAT
6552 ve 6183 Sayılı Yasa kapsamında Bağ kur borçlarını yapılandıranlar-taksitlendirenler de bu haktan faydalanabiliyor. Lakin bu kişilerin 31.07.2015 tarihine kadar SGK ya dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.
SİL BAŞTAN BAĞ KUR
30.04.2015 tarihi itibariyle durdurulan sigortalılık süresi 01.05.2015 tarihi itibariyle yeniden işlemeye başlıyor. Durdurulan süreler için sigortalı istemedikçe borç da hizmet günü de karşısına çıkmayacak.
DAHA ÖNCE ÖDEYENLER
YARARLANAMIYOR
Sigortalılık süresini durdurabilmek için 12 ay ve daha fazlaya ilişkin pim borcunun olması gerekiyor. Bağkur prim borcunu daha önce ödeyenler ile yapılandırma kapsamında tek seferde ya da daha fazla taksit seçeneğini seçmiş olmasına rağmen vadesi gelmeden ödeme yapanlar için geri ödeme ya da sigortalılık süresinin durdurulması mümkün değil.
DAHA SONRA GERİYE
ALABİLİRSİNİZ
Prim borcu nedeniyle sigortalılıkları durdurulanların daha sonra başvuru formuyla sosyal güvenlik il müdürlüğü ya da sosyal güvenlik merkezi ne başvuru formu ile müracaat ederek ihya talebinde bulunması halinde durdurulan sigortalılık süreleri için ihya borcu hesaplanacak. Bu borç 3 ay içinde ödenerek hizmet günleri geriye gelebilecek.
ÖNEMLİ AYRINTI
Daha sonra talep edilecek olan ihya süresi belirlenirken 6645 sayılı kanunla beraber varsa önceki kanunlara göre durdurulan sigortalılığın tamamı hesaplanacak. Bu yüzden hesaplama iyi yapılarak dondurulacak sürenin bir bölümüne ihtiyaç varsa dondurmadan önce bu süreler için isabetli prim ödemesi yapmak ileride lehinize olabilir.
Günün Sözü: Aklın
başına geldiğinde pişman olacağın bir işi sakın yapma. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî