Kural olarak çiftçi vergi ödüyor, ancak stopaj yoluyla ödediği için beyanname vermiyor. Üreticiden zirai ürünü alan stopaj yapıyor, yani çiftçiden vergisini kesip üzerini ödüyor. Lakin çiftçi alacağı parayı bilip bu tutar üzerinden para aldığı için stopajdan etkilenmiyor, sorumluluk malı alanda oluyor.
KAÇ AĞAÇ VAR?
Çiftçilerin aşağıdaki hadleri aştığında stopaj yoluyla değil, defter tutarak ve beyanname vererek vergilendirilmeleri gerekiyor.
Elma’da, Kayısı’da Armut’ta, Kiraz’da, Vişne’de Şeftali’de 2000 ağaç.
Patates, soğan, sarımsak ve diğer tüm sebze ziraatında 200 dönüm.
Sera’da 8 dönüm.
İNCE NOKTA VAR
Defter tutmak için ağaçların bu hadlerde meyve verebilecek hale gelmesi, arazi ve serada da ekili olması gerekiyor.
Yani bir kişinin 1800 ağaç meyve veren elma ağacı 500 ağaç ta meyve vermeyen elma fidanı olması durumunda ya da toplam 250 dönüm arazisi olsa da bunun 150 dönümü ekili ise vergi istenmiyor.
KÜLTÜR MANTARI FARKLI
Vergi kanunlarımızda kültür mantarı üreticiliği için bir sınır belirtilmemiş. Yani üst sınır yok, üretimin ne kadar olduğuna bakılmıyor. Bu durumda kültür mantarı üreticiliği vergi mükellefiyeti gerektirmiyor.
BAHÇESİ OLAN ESNAFDA
DURUM
Korkuteli’de birçok esnaf ve tacirin ticari kazancının yanında zirai kazancı var. Hadler orada da geçerli, Ticari kazancından dolayı beyanname veren bir mükellef zirai kazancı bu hadlerin altında kalıyorsa, zirai kazancını, ticari kazançla birleştirmeyecek. Yani haddin altına esnaf ve tacir de vergi ödemeyecek.
BORLU MU ALACAKLI MI?
Kayseriliye sorarlar.
-İki kere iki kaç eder?
-Borçlu muyum alacaklı mıyım?